avagy mihez, mit igyunk?

2016. december 02. 11:58 - Szeszmeralda

Egy igazi vitaminbomba

cekla.jpg

A hétvégén eljött az idő...kibontottuk a Montenegroból hozott chardonnay-t. Finom volt most is nagyon, hozta a trópusi illat, és ízjegyeket, de azért mégsem nyújtotta azt a hatalmas élményt, amit ott, a borászatban. Szóval arra a megállapításra jutottam (nem először), hogy nagyon is befolyásolja az ízeket, hogy hol, milyen hangulatban, milyen napszakban, milyen ételek után kóstolsz. Ezért mondom nektek, hogy egy teszt nem teszt, kóstolni kell mindig (én tartom is magam ehhez)!  A bort kortyolgatva elmerengtem, hogy milyen gyorsan eltelt a nyár, és szomorúan tudomásul kellett vennem, hogy végérvényesen beköszöntött az ősz, sőt, lassan a tél is. (Az egyetlen jó dolog benne, hogy újra kívánom a vörösbort.)

 Már tavaly elhatároztuk, hogy megpróbálunk úgy étkezni, olyan alapanyagokból főzni, amik az évszaknak megfelelőek. Mert mi értelme van paradicsomot enni, venni a tél közepén? Se íze, se bűze és szerintem többet árt, mint használ. Nem csinálták rosszul a dédszüleink, hogy azt ettek mindig, ami éppen termett. Na és mi az, aminek ilyenkor van szezonja? Nem, nem a tökre gondolok...így van, a cékla az! Szerintem méltánytalanul el van hanyagolva, pedig rengeteg kedvező élettani hatása van, és nagyon sok féle variációban elkészíthető. És tudjátok, mire jöttem rá? Arra, hogy a céklának szinte pontosan ugyanolyan hatásai vannak az emberi szervezetre, mint a bornak. Csökkenti a vérnyomást, a szívroham, agyvérzés kockázatát, antioxidáns hatása van, rengeteg a folsav benne, a kálium, magnézium, vas, c-vitamin. S hogy mit is lehet készíteni belőle? A bátrabbak simán gyümölcscentrifugával kifacsarhatják, bár annak aztán van egy furcsa íze. Lehet belőle levest készíteni, sütni, nyersen fogyasztani, savanyúságnak, desszertnek, de végtelen variációjú salátát is lehet csinálni belőle. Én most csak egyet osztanék meg veletek, ez az én kedvencem:

A céklákat ( kb. 5 kisebb darab) alufóliába csomagoljuk, és megsütjük 200 fokon, olyan 50 perc alatt. Ha megsült és kihűlt, meghámozzuk, és felkockázzuk. Az öntethez összekeverjük a balzsamecetet, sót, borsot, egy teáskanál mézet, majd ráöntünk kb. 4 evőkanál olivaolajat, és beleforgatjuk a céklát. Ezután tálalhatunk is, egy tányérra teszünk a céklából, rakunk hozzá tetszőleges mennyiségű rukkolát, majd megszórjuk darabokra morzsolt  kecskesajttal, vagy fetával. Ha kedvünk tartja, piríthatunk hozzá magvakat, így még finomabb lesz. Az egészet összeforgatjuk, és már ehetjük is. Persze meg lehet úgyis csinálni, hogy egyből összekevered a hozzávalókat, de a rukkola nagyon hamar megfonnyad, szerintem így jobb. Ha nagyon nagy szerencsénk van, néha a málna szezonban lehet még céklát kapni, nah, az aztán a mennyei élvezet, eszméletlen finommá teszi ezt a salit a málna. Ugye úgy kezdtem, hogy nagyon hasonlóak a cékla élettani hatásai a borhoz, de azért ez nem jelenti azt, hogy ne igyunk hozzá bort. Így duplán érnek minket ezek a jótékony hatások, nem? Sokat törtem a fejem, hogy mi is az, ami igazán illene hozzá. A rossz hír a fehérborok kedvelőinek az az, hogy ehhez akárhogy is gondolkozom, csak egy vörösbor illik. A céklának viszonylag semleges íze van, szóval nem ahhoz kell keresnünk a bort. Nézzük, akkor mihez? Mindig a legdominánsabb íz választja meg a bort.  Ebben az esetben a rukkola az. Mi a rukkola fő ízjegye? A fűszeresség, a borsosság.  És melyik borunk jellegzetességei ezek az ízek?  A kadarkáé.  Ez a fajta nem túl testes, tehát nem fogja "agyonnyomni" a salátát, pluszban még azért is jó választás, mert a sajtokhoz is nagyszerűen illik. Szerintem ez önmagában egy komplett étel, de akinek ez magában nem elég, húsok mellé köretként is fogyaszthatja. Ha valakit felcsigáztam a céklára, akkor nagyon szívesen osztok meg még recepteket, természetesen bor ajánlással, mert kimeríthetetlen a tárházam!:-D

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr311992870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása