avagy mihez, mit igyunk?

2017. február 10. 12:13 - Szeszmeralda

Rajnai rizling-itthonról

csak_rizling.jpg

 Megint  sikerült felfedeznem egy új kedvencet!  Most szinte ez van porondon minden nap, mert egyszerűen isteni finom, és nagyon olcsó. Jó, mondjuk ez relatív, hogy kinek mi az olcsó, de ez kereken egy ezres. Szerintem az teljesen megfelelő ár, főleg egy ilyen minőségért. Nah, az ilyenekre szoktuk mondani mi boros népek, hogy egy nagyon jó ár-érték arányú bor. Isteni gyümölcsösség, kissé édes ízérzet, szerintem azok is próbálkozhatnak vele, akik nem kimondottan szeretik a száraz borokat, virágos illat, de ugyanakkor kellően testes. Fokozzam még? Már tűkön ültök a kíváncsiságtól? Már ezt gondoljátok, hogy "mondjad már, mondjad már!" Jó, nem csigázlak tovább titeket , ez a bor nem más (dobpergés), mint az Ikon borászat Rajnai rizlingje, Balatonlelléről.

Mint ahogy a neve is mutatja, ez a fajta a Rajna mellékéről származik, a legszebb arcát ezen a vidéken mutatja.  A németországi éghajlat viszonylag hűvös, és ez a szőlő jól bírja a hideget, sőt kifejezetten kedveli. :-)  A másik hazája Elzász, ha esetleg arra sodor az élet benneteket, mindenképpen kóstoljatok nagyon-nagyon sokat! Igazán kényes fajta, mint a vörösek közül  a pinot noir, de hozzá hasonlóan gyönyörű borok készülnek belőle, hatalmas potenciállal. Hosszan eltarthatóak, mert elég magas a savtartalmuk, és emiatt sokáig frissek is maradnak. Akár 8-10 évig is jók lehetnek.  A borok rendkívül intenzívek, mégis gyümölcsösek. Azt hiszem, ha a vöröseknél a pino-t a borok királynője, akkor a fehérek közül a rajnai rizlinget illetné meg ugyanez a titulus. Nagyon ritkán házasítják más fajtákkal, mert annyira egyedi ízvilága van. 

Rizling szőlőből nagyon sokféle bort lehet készíteni. Ez a fajta hajlamos az aszúsodásra, fantasztikus édes desszertborokat ad, hasonlóakat, mint a mi tokajink, de a jégbor alapanyaga is lehet. Tudjátok, hogy mi az a jégbor? A jégbor azért jégbor, mert nagyon későn szüretelik le a szőlőt a tőkéről, amikor beköszöntenek az erősebb fagyok. Ekkor a szőlőszemben lévő víz megfagy, viszont a cukor nem. Az így készült borok ezért nagyon édesek, koncentráltak, magas savtartalmúak. Nálunk azért is készül kevés, mert elég kiszámíthatatlan a téli időjárás. (Bár akkor a mostani tél kedvezett azoknak a borászoknak, akik jégbort akartak csinálni.) Kanada a világ legnagyobb jégbor termelője.

Ugyanakkor könnyű, száraz, gyümölcsös borokat is készítenek belőle. Az biztos, hogy annyira karakteres ízvilága van, hogy elég könnyen fel lehet ismerni. Attól függően, hogy milyen stílusban készül a bor, a főbb jegyei a zöld alma, őszibarack, citrusosság, gyömbéres íz. Sőt az érett rizlingeknek mandulás, és benzines, petrolos illata, íze van. Pont most olvastam erről egy nagy eszmefuttatást, hogy ez vajon borhiba-e, vagy fajtajelleg? Hosszas vita után arra jutottak a borértők, hogy fajtajelleg, pontosabban egy TDN nevű vegyület miatt keletkezik. De egészen megdöbbentő, én már kóstoltam ilyet. 

Az olaszrizlinghez hasonlóan ez is egy igazi jolly joker (pedig semmi köze nincs hozzá, csak névrokonok), rengeteg ételhez illik, olyanokhoz is, amit álmotokban sem gondolnátok. Mint például a csirkepaprikás. Hogy miért?  Ahogy mondtam, magas a savtartalma, ez csökkenti az étel zsírosságát, nehézségét.(Tehát ha ilyen bort iszunk mellé, többet tudunk enni belőle, mert nem telít el annyira.:-D) Intenzív, gazdag aromái miatt azonban kiváló választás  a thai vagy a kínai konyha ételeihez.  Az almás ízvilága miatt kínálhatjuk egy almával sült sertéshez is, vagy gyümölcsös húsokhoz, megállja a helyét a rántott hús mellet, ha éppen zsírosabb halat esztek, annak is remek kísérője.  Ha desszerthez innánk, akkor említhetném mindjárt az almatortát, vagy az almás pitét, a gyümölcstortát.  A gyümölcsös, könnyed fajtáját egy gyümölcssalátához. Ha sajtokhoz akarjuk inni, akkor próbáljuk ki egy kecskesajthoz, vagy egy ementáli sajthoz. Amint a felsorolás mutatja, elég széles a választék.  

Természetesen a fentebb említett Ikon pincészet borát nálam,azaz a Le Sommelier borüzletben tudjátok megvásárolni, még kedvezményt is adok! Csak siessetek, mert eliszom előletek! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr2012177298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása