avagy mihez, mit igyunk?

2017. április 04. 14:17 - Szeszmeralda

Medvehagyma szezon

lead_l_108936_medvehagyma2.jpg

Nem mehetek el szó nélkül a medvehagyma mellet, hiszen ez is hagyma! És mint tudjátok, nálunk a hagyma fő helyet foglal el az alapanyagok sorában. Nem tudom, hogy hogy vagytok vele, de engem borzasztóan idegesít, hogy mióta újra "divatba jött", azóta jó magyar szokás szerint annyit szedünk le belőle, hogy már védetté akarják  nyilvánítani. Miért kell mindent ilyen eszetlenül csinálni? Le lehetne szedni szépen, nem gyökerestül kitépni!  Miért kell kizsákmányolni a természetet? Ezek az emberek nem gondolnak a jövőre? Aaah, nagyon, nagyon fel tud bosszantani ez a rövidlátás! Ne haragudjatok, de emellett nem tudtam szó nélkül elmenni.

De térjünk vissza a kis hagymánkhoz! A nevét onnan kapta, hogy a termését nagyon szeretik a barna medvék. (Náluk nem gond, hogyha hagymaszagúak lesznek.) Az illata, és az íze a fokhagymához hasonlít legjobban, csak nem annyira intenzív. Nagyon sok jó élettani hatása van, mint általában a hagymáknak. Így például csökkenti a vérnyomást, enyhíti a fejfájást, nagyszerű vese tisztító. Nagyanyáink korában még elterjedt gyógynövény volt.

Azt gondolom már mindenki tudja, hogy nagyon könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal, ami mérgező! Szóval ha valaki elmegy hagymászni, akkor figyeljen oda. A legegyszerűbb, ha megdörzsölitek a levelét, ha hagyma szaga van, akkor az a medvehagyma. (Persze ne hivatkozzatok rám, ha megmérgezitek magatokat...:-D)

És most kellene rátérnem a lényegre, hogy milyen bort igyunk a különböző medvehagymás ételekhez? Nem könnyű kérdés, mivel nem a medvehagyma a legmeghatározóbb összetevő. Én tegnap például egy cukkinis, fetás, csirkés, medvehagymás pitét készítettem. Ehhez például egy élénk savú, reduktív rajnai rizling passzolt, mivel a cukkini, és a feta sajt volt a meghatározó, és ezekhez ez a bor illik. Amúgy most teljesen ráálltam a sós pite készítésre, mert annyi félét lehet csinálni, attól függően, hogy milyen tölteléket teszel bele. (Még a végén pitekészítő lesz belőlem, mint a Halottnak a csók című sorozatban a srác, mondjuk nem ettől lett híres. Nézzétek meg, nagyon vicces.) Természetesen az Ikon pincészet rajnai rizlingjét ajánlom, mert nekem ez a bor az abszolút kedvencem.

A másik legnépszerűbb étel a medvehagymás pesto. Millió receptet találtok a neten, így én most nem írnám le. Nah, itt viszont a medvehagyma a domináns, a zöld íze, úgyhogy e mellé egy friss chardonnay-t ajánlok, hisz ennek a fő jellemzője a frissen vágott fű, és a zöld íz. Én a következő bort innám hozzá: Nyakas  budai chardonnay 2015.

Tehetjük például sima zöld salátákra is. Csak jégsali, uborka, paradicsom, répa, olívaolaj kell bele. Itt is minden csupa zöldség, roppanósság, üdeség. Kísérje egy üde, friss savignon blanc. (Úgyis a salátákról ígértem nektek írást, aztán megint elkanyarodtam, így egy kicsit tartom is a szavam.) A választásom:  Béla és Bandi balatoni savignon blanc 2015.

Lehet rizottót is készíteni. Az is aztán a lehetőségek végtelen tárháza! Komolyan mondom, ezek az olaszok...hihetetlen mennyi jó kajájuk van! Ide nem más való, mint egy jó kis olaszrizling. Már hiányzott, ugye? Ezekhez az ételekhez mindig friss borokat válasszunk, hiszen ahogy az előbb említettem, a medvehagymára a zöld íz a legjellemzőbb. Tudom, kicsit ez furin hangzik, de ez egy szakmai kifejezés. Kóstoljatok hozzá egy Laposa Borbirtok Friss olaszrizlinget, 2016-ból.

De mindenféle ételben használhatjuk friss fűszerként, akár egy omlettbe, egy rántottába is beletehetjük. Nagyon népszerű mostanában a medvehagymás pogácsa. Ezek mellé a legjobb választás a pezsgőőőőőő!  Istenem, ilyenkor mindjárt látom a lelki szemeim előtt, ahogy ülünk a teraszon ebben a gyönyörű időben, szépen megterítve, pezsgőt kortyolgatva, omlettet eszegetve. Szépen, ráérősen...

A medvehagyma krémleveshez nem ajánlanék bort, mert nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy leveshez lehet bort inni, pedig én aztán nagy borivó vagyok!

Készíthetünk medvehagymás vajat is, isteni finom, nagyon egyszerű elkészíteni, és egy pirítósra kenve remek reggeli, vagy vacsora. Egy pohár pezsgőt, vagy egy pohár chardonnay-t igyunk hozzá.

Hát dióhéjban ennyi lenne. Remélem sikerült egy pár jó ötletet adnom, mind étel, mind bor szempontjából. De már kívülről fújjátok szerintem: ha bármilyen kérdésetek van, forduljatok Szeszmeraldához bizalommal!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr1112397469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása