avagy mihez, mit igyunk?

2017. április 28. 10:26 - Szeszmeralda

Saláták és borok

salata.jpg

Nem gondoljátok, hogy van valami nagyon szürreális és furcsa abban, hogy amikor reggel felhúzzuk a redőnyt, szakadó hóesés fogad? Április közepe, sőt inkább a vége felé járunk. No, de tudjuk Trumptól, hogy a globális felmelegedés nem létezik, csak egy átverés, ezért aggodalomra semmi ok, ez csak egy kicsit erősebb hidegfront.

De mivel én alapvetően egy optimista lélek vagyok, hiszek benne, hogy nemsokára beköszönt a nyár, és a strandszezon, ezért itt az ideje formába hozni magunkat, hogy a strandon már görög istennőként/istenként tudjunk tündökölni. És mi lehet az, amivel a legjobban megy a fogyókúra? Természesen a saláták! És tudom hogy ilyenkor a legjobb, ha vizet iszunk, de ezt ugye rólam senki nem feltételezi?! Esetleg ha más is van ezzel így, mint én, hogy nem hajlandó lemondani a borról, akkor lássuk, hogy milyen salátához milyen bort igyunk? Mondjuk nem minden saláta fogyókúrás, de talán azokkal is jobban járunk, mintha pörköltet, vagy sült húst, krumplit ennénk, főleg vacsorára.  Arról nem is beszélve, hogy elképesztően sokféle salátát lehet csinálni, nem csak a klasszikus fejes salátát, leöntve ecettel. Nálunk az egyik nagy kedvenc a kaliforniai paprikás, feta sajtos saláta, újhagymával. Nagyon egyszerű, vékony csíkokra felvágod a paprikát, rákarikázod a hagymát, a fetát rámorzsolod, csinálsz egy olívás, mustáros, fokhagymás öntetet, ráöntöd, borsozod, aztán szórsz rá petrezselymet, összeforgatod, és kész. Kolbásszal a legfinomabb, és pirítós kenyérrel, így abszolút diétás!:-D  Ha vöröset választunk hozzá, akkor az lehet egy könnyedebb kékfrankos, vagy egy portugieser, mivel ezekre jellemző a fűszeresség, paprikás jelleg, ezért  jól illenek a kaliforniaihoz, és az öntethez is. De szerintem ideálisabb egy fehérbor hozzá, például egy friss rizling. Valahogy a salátákhoz nekem túl sok a vörös, elveszti az üdeségét a sali.

Nagyon szeretjük a tonhal salátát is. Mivel a tonhal és az olajbogyó is olajos, ezért ehhez már választhatunk egy testesebb, nehezebb bort, egy hordóban érlelt chardonnay-t, vagy egy olaszrizlinget. Általánosságban elmondható, hogy a rizling, ( akár rajnai, akár olasz) a chardonnay, a rozé, és a savignon blanc szinte az összes saláta fajtához illik. Akkor most, hogy ezt ilyen szépen leegyszerűsítettem, nincs is miről írjak már. Jó, jó, csak vicceltem, mert még nem említettem például a gyümölcssalátákat. Ezekhez édes bort válasszunk, hiszen ez egy édes ízvilágú étel. Egy finom kis késői szüretelésű tokaji, isteni hozzá, mert az még nem nyomasztóan édes, inkább friss, üde, gyümölcsös. Vagy a másik kedvencem a rukkolás, epres saláta, balzsamecetes öntettel. Szerintem egy cserszegi fűszeres nagyon megy hozzá, de persze egy jól behűtött rozéval sem nyúlunk mellé, akár félédes is lehet. Soroljam még? Mondjuk itt a lencsesaláta. Bár azt inkább ősszel szoktunk enni, hiszen nagyon tápláló. De ha már megemlítettem, akkor igyatok hozzá egy komolyabb, hordóban érlelt fehérbort, (mert ugye azok már testesek, krémesek) pláne, ha majonézzel készítitek. Eszembe jutott közben a cézár saláta, azt szinte mindenki szereti, ahhoz is csak olaszrizlinget, vagy egy rozét tudok ajánlani. A lazac salit is borzasztó egyszerű elkészíteni, mellé természetesen egy rozé dukál. Szóval látjátok, akármennyi saláta jut eszembe, tényleg szinte ugyanazokat a borokat sorolom hozzá. És természetesen mindegyikhez ihatunk pezsgőt!!!! De komolyan! És már említettem nektek, hogy a pezsgő a legkevésbé hízlaló alkohol. Az már majdnem olyan, mintha vizet innák!:-D  Már vagy két hete nem pezsgőztem, azt hiszem, itt az idő ma este..még elvonási tüneteim lesznek. És tudjátok! Ha bármiben segíthetek, írjatok! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr6512436679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása