avagy mihez, mit igyunk?

2017. július 25. 10:12 - Szeszmeralda

Sherry, sherry...

sherry.jpg

...lady. Emlékeztek, mikor még fiatalok voltunk, és nem tudtunk angolul, akkor így énekeltük a Modern Talking számát? Meg még miket tudtunk költeni! De szép is volt!:-D

Örömmel veszem észre, hogy valakik már számítanak a kis írásaimra, mert látom, hogy egy bizonyos idő elteltével nézik az oldalamat, hogy jelent-e meg már új! Szóval megpróbálom összekapni magam, hogy ne okozzak csalódást nektek! De ezt mindig elmondom, hogy valahogy nyáron nehezebben megy az írás, több tennivaló van, és persze mindig akkor  jön rám az írhatnék, amikor nincs a közelemben semmi, amire lejegyezhetném. Aztán mindig győzködöm magam hogy úgysem fogom elfelelejteni, megjegyzem...de nem. Tegnap este is olyan jól kitaláltam egy frappáns kezdést, és tessék, ez lett belőle! 

Sajnos a nyaralás már oly távol van, komolyan, olyan, mintha évekkel ezelőtt lett volna, már nem is emlékszem rá szinte. És nem, nem a sok pezsgőtől, amit ott elfogyasztottam:-D.  Arra viszont tisztán emlékszem, hogy mivel zártam le az előző írásomat, így had meséljek nektek a leghíresebb spanyol "borról", a SHERRY-ről.

Gondolom most sokak emlékezetében felrémlik a fiatal korunkban megivott cseresznye, vagy meggylikőr, amit a kocsmákban (igen, akkoriban még kocsmák voltak, nem pub-ok) nagyképűen sherryként árultak. Ebből kifolyólag most valószínű mindenkinek az jut az eszébe, és egyből fújjol egy nagyot, mint ahogy én is tettem, mindaddig, amíg nem kóstoltam meg az igazi sherryt. Maga a sherry szó a JEREZ szóból ered, és persze megint az angolok keze van a dologban, mert nem tudták a Jerez szót kimondani, hanem sherryre sikerült nekik kiejteni. Ezek az angolok tán még nálunk is nagyobb piásak. Mindenhol ott voltak, ahol valami új italt fel lehetett fedezni. Persze csak viccelek, hiszen nagy hódítók voltak, és nem hiszem, hogy az alkohol felfedezése volt a legfőbb céljuk. :-D Bár amilyen furcsák...

Nah, szóval a sherry hazája Spanyolország, azon belül is Jerez község és környéke. Fehér szőlőfajtából készülő, alkohollal erősített likőrbor. Huuha, most gondolkoztok, hogy ezt a kifejezést egyszer már hallottátok tőlem, de mivel kapcsolatban is? Amikor a portói borokról meséltem, onnan lehet ismerős. Talán még az avinálás kifejezés is felrémlik valakinek, ami az alkohollal erősítést jelenti. Nem másként (jó, egy kicsit igen) készül a sherry sem, nyilván a két ország közelsége, azonos adottságai miatt alakult ez így. 

A sherrykészítés ugyanúgy kezdődik, mint egy sima szüret bárhol a világon. Leszedik a szőlőt, préselik, must lesz belőle, azt élesztővel erjesztik. Ezután jön a különbség: az érlelés során borpárlattal erősítik, majd hordókba töltik, csak nem teljesen színig, így ki tud alakulni a bor felszínén egy  élesztős filmréteg, amit szaknyelven FLOR rétegnek nevezünk. Ez elzárja a külvilágtól a sherryt, így nem tud oxidálódni. Ezek a FINO típusú sherryk. Könnyedek, üdék, frissek, szárazak, diós,mandulás ízzel. Egy füstölt sonkához, vagy lazachoz érdemes megkóstolni. Ebbe a típusba tartoznak a MANZANILLA sherryk, melyek szintén könnyedek, szárazak, illatosak, és a tenger közelsége miatt sós aromájúak. Tapasok mellé nagyon jól illenek.

A másik típus az OLOROSO, amelyhez több alkoholt adnak, mint a fino-hoz, ezért a magas alkohol tartalom miatt nem tud kialakulni a flor réteg. Emiatt a bor oxidálódik, hisz nincs mi megvédje a levegővel való érintkezéstől.  Ezek a borok is szárazak, de komplexek, aromásak, sötét színűek, összetettek. Jellegzetes diós aromájuk van, ki lehet próbálni vadhúsokhoz, vagy vörös húsokhoz. Ha hasonlítanom kellene egy hazai fajtához, akkor a tokaji borokat mondanám, a szárazak egy száraz tokajihoz hasonlítanak, az édes sherryk pedig az aszúkhoz. Csak természetesen a tokajiak ezerszer jobbak!!!

A száraz sherryk szerintem sokkal különlegesebbek, mégis az édesek az ismertebbek. Pedig ritkábbak. Ehhez a leszüretelt szőlőt szénán megaszalják, ebből készítenek mustot, amely így nagyon édes lesz, (mivel a cukor koncentrálódik) és ezt adják a borhoz. Ezek elnevezése a CREAM SHERRY.  Ízükben az aszalt  gyümölcsök, füge, datolya jelenik meg, és a desszertekhez passzolnak. 

Ami még nagyon érdekes, az az érlelési mód. Egyrészt nem pincékben tárolják a hordókat, hanem egy katedrális szerű hatalmas helyiségben, és SOLERA rendszert használnak, ez nekem nagyon, nagyon tetszik. (A fenti képen láthatjátok.) Az 1830-as évektől kezdve használják, mind a mai napig, azt hiszem, akkor bevált nekik. :-D A rendszer a következő: általában három hordósort tesznek egymásra, majd összekötik őket.  A  legfelső sorba kerül a legfiatalabb bor, a legalsóban van a legöregebb bor. A legalsó hordóból palackoznak mindig, és a legfelső hordóba töltik a fiatal sherryt. Ezért nem is évjáratosak a sherryk. Minimum 3 évig érlelik őket, mielőtt a palackba kerülnek. A sherryket a szivarok mellé is tudom ajánlani, bár ha választani kellene, akkor én inkább portói bort innék szívesebben. Azért kóstoljátok meg mindenképpen, ha az utatokba kerül! 

Mit szóltok, milyen szépen beköszöntött az ősz? Remélem, nem tart sokáig, egy dolog miatt örülök neki, lehet vörösbort inni!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr6812674037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása