avagy mihez, mit igyunk?

2015. december 03. 17:07 - Szeszmeralda

Pezsgő, és még több pezsgő!

avagy a világ legjobb itala

Sziasztok!

 

Tegnap köszöntöttük a lányunkat névnapja alkalmából, és mi mást ittunk volna az egészségére, mint pezsgőt! Amúgy is közelednek az ünnepek, ilyenkor a pezsgő is kicsit jobban előtérbe kerül, ( meglátásom szerint méltatlanul mellőzve van ez a fantasztikus nedű ) ezért a mai bejegyzésemben erről szeretnék nektek egy kicsit átfogóbb képet adni, remélve azt, hogy nagyon sok embernek kedvet csinálok hozzá, hogy több pezsgőt igyon a mindennapokban is! Szerintem nincs olyan alkalom, amikor nem lehet pezsgőt inni! Ha reggel felkelsz, a legjobb dolog egy pohár pezsgővel nyitni a napot. Teljesen mindegy, hogy hol vagy, melyik napszakban, a pezsgő mindig jó! És rengeteg ételhez illik! Nem csak az eperhez....De lássuk a történetét, hogy hogyan is kezdődött...

 

...Réges-rég egy messzi-messzi galaxisban...jah, nem! Nem is olyan régen, és nem is egy olyan messzi galaxisban, hanem kicsiny földünkön élt egy ember, aki egy bencés apátság pincemestere volt. Természetesen Franciaországban. Ő volt Dom Perignon, és valószínű, hogy igen lelkesen végezhette a munkáját, mert midőn eljött a karácsony, kibontott egy új üveg bort, amivel meg akarta kínálni a rendtársait, de természetesen előtte belekóstolt, hogy nem vall-e szégyent vele? ( ez jó duma, ezt én is legközelebb használni fogom) Ahogy megízlelte, a legenda szerint  így kiáltott fel: "A csillagokat iszom!" Hát nem, hanem az első pezsgőt! A "gond" ugyanis az volt a borral, hogy nem erjedt ki a cukor teljesen belőle! ( Remélem emlékeztek, hogy tegnap ezt tanítottam, hogy a cukor erjedésével keletkezik az alkohol, és lesz bor a mustból? ) Ezért amikor kinyitotta a palackot a még erjedő bor szénsavas volt.Nagy valószínűség szerint ahhoz a pezsgőhöz a mai pezsgők egyáltalán nem hasonlítanak, mert ma már professzionális szinten űzik ezt, bár hozzá kell tennem, hogy az igazán minőségi pezsgőknél a hagyománynak is nagy szerepe van.

dom_peri_2.jpg

Akkor lássuk, hogyan is készül a pezsgő!

A pezsgőalapbornak szánt szőlőtermést alacsony mustfokkal ( 17-18, míg egy minőségi vörösbornál ez az érték 21 fok is lehet ), és magasabb savtartalommal (magyarul nem teljes érettségében kell a szőlőt leszüretelni ) kell leszedni, mivel a két erjedés során  a savtartalom jelentős csökkenésével kell számolni. A pezsgő pl. Champagne-ban csak 3 fajta szőlőből készülhet, és csak  Champagne központjában gyárthatják, csak bizonyos eljárással, nagyon szigorú szabályozással, ezek a PREMIER CRU  elnevezésűek, szóval ha ilyet kaptok, azonnal igyátok meg!:-)) Sosem lehet tudni, mit hoz a holnap, nehogy ne legyen rá alkalmunk! Amit ma megihatsz, ne halaszd holnapra. (elnézést)

A  termést sérülésmentesen kell leszedni,  (ez a borra is igaz ) szállítani, és lehetőleg alacsony hőmérsékleten tartani. Legtöbbször itt a szőlőt nem zúzzák, és bogyózzák, hanem egész fürtöket préselnek ki.A must tisztítása után azt hidegen (15 °C) erjesztik speciális fajélesztővel, és erjedés után gyorsan fejtik, pincehőmérsékleten tárolják, és tisztítják. Ha figyelmesen olvastátok az előző írásomat, talán felteszitek azt a kérdést, hogy  ez eddig ez nem is különbözik a borkészítéstől! Igen, itt jön a különbség, egy úgynevezett alapbort kell összeállítani, ami  különböző szőlőfajták házasításából van (amilyen fajtákat a szabályozás megenged), és lényeges, hogy  ne legyen fajtakarakteres. A neves pezsgőházaknál az alapbor összetételét hétpecsétes titokként őrzik! Következő lépésben az alapbort újra erjesztjük zárt térben, úgy, hogy a keletkező szén-dioxid ne tudjon eltávozni belőle. Ezután ebbe a borba még tirázs likőrt kell tennünk, ami az alapborból, cukorból, fajélesztőből, derítőanyagból, savból, tápsóból áll.Az alapbor és a tirázslikőr együttesét töltőbornak nevezzük,és aszerint, hogy hogyan folytatjuk, 3 féle gyártási technológiát különböztetünk meg. Na, most töltsetek magatoknak egy pohár pezsgőt, vagy bort, mert még most jön a java!

1.METHODE CHARMANT:

(tankpezsgő)

Ez a legolcsóbb eljárás, a "nagyüzem". Hatalmas tartályokba teszik a töltőbort, 2 hónap alatt kierjed, széndioxid nyomás alatt lefejtik, tisztítják, tirázs likőrözik, palackozzák, és zárják. Ezek a műanyag dugós pezsgők, lehetnek ezek között is jók, például a Törley gála sec kifejezetten finom, de nem túl kifinomult.

2.METHOD TRANSZVAZE:

Ez a klasszikus eljárás gépesített megoldásának is tekinthető.A bort másfél literes palackokban erjesztik, 3-4 hónapig, majd 1-1.5 évig érlelik benne, aztán tisztítják, beállítják a cukortartalmat, majd  0.75-ös palackba töltik, és így kerül forgalomba. Ilyen a Hungária extra dry, ami nekem, és barátnőmnek az abszolút kedvenc, szerintem mi tartjuk el a gyárat, annyit megittunk már hosszú karrierünk során! Most hogy ennyit írok róla, igazán megkívántam!( gyorsan be is tettem egyet hűlni a hűtőbe, milyen jó, ha az ember egy borszaküzletben dolgozik) 

3. METHODE CHAMPENOISE:

(klasszikus pezsgőkészítés)

Ez a csúcsok csúcsa, a legmagasabb kategória, a kifinomultság maga!

Itt a töltőbort ugyanabba a palackba teszik, ami a fogyasztóhoz kerül. 3-4 hónapig erjesztik, állandó pincehőmérsékleten, majd 2-2.5 évig érlelik. Fektetve, úgynevezett máglyákba rakják. Az érlelési idő alatt ezeket a máglyákat 3 havonta felrázzák, hogy a palack alján leülepedett seprő× felkavarodjon. Ha a seprő kivált, akkor ezeket a palackokat dugóval lefelé, fordítva rázóállványokra teszik. Ez egy speciális állvány, amibe a palackokat a nyakuknál fogva 45 °-tól a függőlegesig bármilyen szögben lehet rögzíteni.

Nézzétek:

 pezsgo_forgatas02.jpg

 ( bocsi, nem tudtam kisebb képet berakni)

Szóval egy szakember ezeket a palackokat 1/8 fordulattal elforgatja, és úgy teszi vissza, így a palack 8 nap alatt kerül vissza a kiinduló helyzetbe. Ezt négyszer végzik el, emelik a dőlésszöget, így a seprő mindig máshová fog leülni, spirális alakban leülepszik a dugóig. Ezután a palack nyakát -20 C° sóoldatba dugják, amíg a seprő van, 8 percig.Az így keletkezett jégdugót a seprővel együtt kilövetik, ezt degorzsálásnak nevezzük, a palackban 6-7 bar nyomás van, ez lövi ki a dugót, és a seprőt. Ezek után beállítják a cukortartalmat, aztán palackozzák, és még 3 hónapig pihentetik, mielőtt forgalomba kerülne. Szóval most már megértitek, hogy miért ilyen drágák ezek  pezsgők, hiszen rengeteg munka van velük.

Nem tudom, hogy mennyire bírtátok ezt a szakmázást, de sajnos ezt nem tudtam megint rövidebbre fogni, és így is kihagytam jó pár dolgot! A lényeg, a lényeg, igyatok mindenkor, mindenhol, pezsgőt, ne csak az ünnepek alatt!

×seprő: főleg élesztőt, és borkövet tartalmazó üledék

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr28135850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szeszmeralda · http://milyenbort.blog.hu 2015.12.03. 18:04:43

Köszönöm! Ma is tanultam valami újat, és mindezt nagyon olvasmányos formában.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása