avagy mihez, mit igyunk?

2017. október 13. 15:39 - Szeszmeralda

Baszk(i) csirke

baszk-csirke-es-pinxtok_image_10181028_16-9.jpg

Baaaaszki, csirke lesz vacsorára? Ezt a poént mindig elsütjük, amikor baszk csirkét csinálok. És nem unjuk meg! Mint ahogy a csirkét sem.  Ezért is szeretném veletek megosztani,  mert igazán nem nehéz elkészíteni, akár még vacsorára is, mert kb. egy óra hossza alatt megvan. Nem lehet mindig csak a borokról írni, kell a változatosság.  Nem találjátok ki, hogy kitől van a recept, ugye? Véletlen sem Jamie-től...:-D

Ha hiszitek, ha nem, kell hozzá csirke. Méghozzá combika, alsó, felső. Én kettőnknek 3-3 darabot szoktam, azért is, mert pont annyi fér el a serpenyőnkben. Aztán kell hozzá egy jóféle zsíros, csípős vékony kolbi, meg még hagyma, fokhagyma, kaliforniai paprika, és koktélparadicsom. Először is a kolbikarikákat negyedekbe, vagy félbe kell vágni, elég egy kis szál hozzá. Egy serpenyőben szépen kisütjük a zsírját, majd kivesszük. Ezen a zsíron megsütjük a combokat, természetesen sózzuk, borsozzuk. Kb. 10-10 perc a két oldalnak. Én félig lefedem fedővel, mert a zsír nagyon tud csapkodni. Azért nem teljesen, mert akkor csak főne, és nem sülne. Szép aranybarnára kell megpirítani. Ezt is kivesszük, lefedjük, hogy ne hűljön ki. Mehet a serpenyőbe a negyedekre vágott hagyma (2 fej)  a fokhagyma (abból sosem elég, mi kb. egy fejet beleteszünk), aztán mikor már szépen megdinsztelődött, hozzáadjuk a kockákra vágott kaliforniai paprikát.  Egy darab bőven elég. Ezt az egészet piríthatjuk nagyobb lángon, egy kicsit süssük oda a paprikát. Utána bele a koktélpari (olyan 10 db), és utána jön  a leglényegesebb dolog, a BOR. Nos de milyet? Mert a kolbász, a paprika, és a paradicsom vörösbor után kiált, de az egészhez viszont jobban illik egy fehér szerintem. Aki vöröset tenne bele, annak egy kadarkát javasolnék, egyrészt a kolbász fűszeressége miatt, másrészt a paprika íze miatt, hisz a kadarka fő jellemzője a parikás, fűszeres ízvilág. A fehér már fogósabb kérdés...töröm is a fejem rendesen! Már nem merem leírni, hogy az olaszrizling tökéletes hozzá, mert akkor ti ebben a pillanatban hagyjátok abba az olvasást, mondván, hogy én mindig, mindenhez az olaszrizlinget ajánlom, hol van itt a tudás? Szóval akkor tessék: válasszatok hozzá egy cserszegi fűszerest. Mint ahogy a neve is mutatja, a fő jellemzője a fűszeresség. De szerintem tökéletes választás egy siller is hozzá, csak ugye én nem kedvelem ezt a fajtát. Jaj, és persze a végén szórjunk rá rengeteg friss bazsalikomot, és petrezselymet. Nagy szerencsém van a zöldségesünkkel, Nórikáékkal, mert náluk mindig, mindenből van friss. Ég és föld a különbség a szárított, és a friss között. Én hiába próbálkozom otthon egy kis konyhakerttel, sosem maradnak meg a fűszerek. :-( Köretnek rizst ajánlok hozzá, vagy csak egyszerűen pitával, mert azzal olyan jól lehet tunkolni azt az isteni szaftot. Én még néha joghurtot is teszek hozzá, főleg ha "valaki" a tudtom nélkül csempész bele egy kis csípőset, mondván, ez spanyol kaja, jóhogy csípősnek kell lennie. És ez így megy a mexikói, thai, olasz, magyar kajáknál is...

Még egy megjegyzés, sajnos egyetlenegy fotót sem találtam, amit mi csináltunk volna, amit nem is értek, hisz állandóan mindent lefotózunk! Szóval ezt a netről szedtem, és a szemfülesek kiszúrhatják, hogy itt kakukkfű van rajta, nem bazsi, és petrus. Esküszöm, főzök nemsoká, és fotózom! 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr5712967317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyácsi 2020.04.21. 10:36:51

Kedves Szeszmeralda!

Mostanában (pár éve) nem találtam új bor ajánlatot a blogodban. Mi történhetett? Drága lett az itóka, vagy már nem szereted?
Jó egészséget, koronavírustól mentes napot és évtizedeket kívánok. A baaaaszki csiri recept nagyon jónak tűnik. Puszika.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása