avagy mihez, mit igyunk?

2017. május 10. 16:34 - Szeszmeralda

Érünk, mint a jó bor!

baconos_brokkolis_salata_980x480_foodnetwork_com_2016.jpg

Régen nem írtam már, nem a lelkesedésem kopott meg, hanem időhiánnyal küzdök. A nyakunkon volt a ballagás, most az érettségi kellős közepén vagyunk, ilyenkor hogy gondoljátok, hogy van idő blogírásra?:-) Mintha legalábbis én érettségiznék! Hál istennek, nem nekem kell, én annyival tudom támogatni őt,  hogy ilyenkor a kedvenc ételeit főzöm neki. Hiszen ha teli a has finomságokkal, nyugodtabb az elme, növekszik az elégedettség érzése, általában jobb a közérzete is az embernek. Ha még egy pohár finom bor is társul hozzá, az ellazulás is megvan. Az egyik legnagyobb kedvence a tejszínes, garnéllás spagetti. Mostanában úgy szoktam készíteni, hogy a fokhagymát kis karikákra vágom, külön egy serpenyőben ropogósra pirítom, és csak a tálaláskor szórom rá a spagettire, nagyon finom. Na persze ez nem zárja ki azt, hogy a tejszínes mártásba ne tegyek. Olívaolajon megdinsztelem kicsit a hagymát, fokhagymát, ráöntöm a tejszínt, aztán egy kis fehérbort is öntök hozzá, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. Amikor már kicsit sűrűsödik, akkor reszelek bele egy kis parmezánt, és kész is. Újabban a rákot is külön szoktam megpirítani vajon, hiszen annak csak pár perc kell, amíg szép rózsaszín nem lesz. Amikor kész a spagetti, az egészet összeforgatom egy nagy serpenyőben, megszórom még petreszelyemmel, és már lehet is enni! Egy kis plusz parmezán nem rontja el. És mivel a mártásban a legdominánsabb a tejszín és a parmezán, ezért ehhez válasszunk bort. Persze olyat tegyünk bele, amilyet inni fogunk hozzá. Alapvetően jó minőségű bort kell az ételbe is beletenni, hiszen egy rossz bor el fogja rontani. Az egész étel krémes, vajas ízvilágú, tehát a bornak is ilyennek kell lennie. Melyik borok is ezek? Honnan kapják meg a krémességet, a töménységet, a vajas ízvilágot? Bizony, a hordóban érleléstől. És melyik hordóra jellemzőek leginkább ezek a jegyek? Az új tölgyfahordóban érleltekre, más néven a barrique hordóra. Egyszer már írtam nektek a hordófajtákról, keressétek vissza, ha van kedvetek, ismétlés a tudás anyja. (Ez a mondás most nagyon idevág az érettségi miatt, nem?:-D) Például Sike Tamás chardonnay-a egy fantasztikus bor hozzá.  De lehet egy jó rajnai rizling, például Légli Gézától. Sajnos azt egy laikusnak igen nehéz megállapítania vásárláskor, (hacsak nincs ráírva) hogy hordóban érlelt-e a bor, vagy sem. Ezért érdemes szaküzletben vásárolni, ahol a készséges eladó (mint például én) szívesen segít a választásban. 

A másik legfinomabb stresszoldó kaja a rántott dolgok! Máj, husi, sajt, padlizsán, cukkini, gomba. És persze vagy 5 liter tartármártás hozzá, és sült krumpli. Ezzel csak az az egy baj van, hogy egyszerűen nem tudod abbahagyni, mindig túlzabáljuk magunkat. Tudjátok, az a "nah, még ezt az utolsó darabot" van. Addig esszük amíg el nem fogy. Ehhez aztán lehet sűrűn üríteni a poharunkat, hogy valamennyire szétcsapja a gyomrunkban dúló vihart. Mi mást is ihatnánk hozzá, ha nem egy reduktív olaszrizlinget? Vagy fröccsöt. Mert a rizlingnek viszonylag semleges íze van, egy kicsit élénk savai, ami tökéletesen illik a prézlihez, és a tartármártáshoz. Már meg is éheztem, ahogy ezekre gondolok. 

De van ám egészséges kedvencünk is. Igaz, bacon van benne, de akkor is, a saláta, az saláta. Ez egy brokkolis, baconos sali. Borzasztó egyszerű elkészíteni, egy serpenyőben vajon megpárolod a brokkolit, természetesen egy kis bor hozzáadásával, sózod, borsozod. Amikor kész, egy tálba teszed. Megpirítod a bacont, csíkokra vágod, ráteszed a brokkolira. Az öntethez összekeversz olivát, mustárt, egy gerezd fokhagymát, de csak közvetlen a tálalás előtt öntöd rá a brokkolira. Annyira könnyű megcsinálni, és annyira finom. A brokkoli a legmeghatározóbb, és nem tudok jobb szót találni rá, minthogy zöld íze van. Ezért a borunk is legyen zöld ízű. A savignon blanc-ra jellemző leginkább ez az íz. 

Ahogy látjátok, nem olyan bonyolult ez, és ugye az is behatárolja a választási lehetőségeket, hogy bár rengeteg szőlőfajta van, mégis ezek a legelterjedtebbek. Lehet megpróbálom beleásni magam, hogy a kevésbé ismert fajták milyen ételekhez illenek. Ha sikerrel járok, természetesen megosztom veletek! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr5112495369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása