avagy mihez, mit igyunk?

2017. március 24. 16:10 - Szeszmeralda

Villámposzt-2.fejezet

tulipan.jpg

Tudom, hogy egy pár poszttal előbb azt ígértem, hogy Jamie Oliver újonnan felfedezett receptjét fogom leírni nektek, de ha nem haragusztok, inkább egy másik receptet osztanék meg veletek. Milyen érdekes, hogy mennyire szeretjük őt, és még mindig nem voltunk az éttermében! Pedig anno alig vártuk, hogy megnyíljon. Olyan vegyes kritikákat olvastam róla, hogy ez egy kicsit elbizonytalanított. Pedig azt tudjuk, hogy nem szabad hallgatni a kritikákra, csak a saját tapasztalatodra. De ha elmegyünk, mindenképpen beszámolok róla!

Azért esett a választásom erre a másik receptre, mert az elmúlt héten megcsináltam párszor, és rájöttem, hogy ez egy szintén nagyon gyorsan elkészíthető, isteni finom étel. Természetesen nem magunknak csináltam meg annyiszor, hanem egyszer a barátainknál, (mondták, hogy érezzem magam otthon, de nem gondoltam, hogy annyira, hogy nekem kelljen főzni..:-D) egyszer anyukáméknak, egyszer pedig otthon.  Ez kb. olyan rövid recept, mint a múltkori villámposztomban. (Ezért is a megegyező cím.) Halljátok hát! 

Nem kell hozzá más, csak olyan 5-6 szelet fekete erdei sonka, az a vákuumfóliás, de én néha csak sima sonkából szoktam csinálni, persze hasonló karakterűből, mint a fekete erdei. Aztán egy fél üveg olajban eltett aszalt paradicsom. Természetesen lehet változtatni az adagokon, aki jobban szereti, tehet bele több sonkát, a paradicsommal viszont ne kapjatok túl, mert nem lesz jó íze, ha túl sok van benne. Kell még egy fél doboz mascarpone, egy olyan 2 deci húsleves alaplé, és ennyi. Semmilyen hagyma nem kell bele. Nah, mit szóltok? Tudok én ilyen recepteket is. 

Szóval, fogsz egy serpenyőt, a paradicsomról beleöntöd az olajat, (nem kell azért túl sok) aztán csíkokra vágod a sonkát, a paradicsomot is, bele a serpenyőbe, jó alaposan összepirítod őket. Ezután felöntöd a húslevessel, jól összerottyantod, utána jöhet bele a mascarpone, egy picit ezzel is főzöd, amíg szép selymes, krémes állagú nem lesz. Erőteljesen borsozd, viszont semennyi sót ne rakjatok hozzá, mert ehetetlen lesz! A sonka is, a paradicsom is olyan sós, hogy néha még így is kicsit sós lesz. Mi mindig megszórjuk friss petrezselyemmel, mert a hagyma és a chili mellett petrezselyem függők is vagyunk. ( A zöldségesünknél csak petrezselymes Évikének hívnak.) Ha kész, összekeverjük a tésztával, és már lehet is falni! Igazán szélesmetélttel a legjobb, pardon, tagliatellével, de fusilival is ehetjük.  Természetesen a bor sem maradhat el hozzá! Főzés közben azt iszunk, amit akarunk, viszont az ételhez (és ilyet sem hallottatok még tőlem) egy félédes, friss rozét ajánlok. Ugyanis az aszalt paradicsom és a sonka erőteljes ízét és töménységét ellensúlyozandó bort kell választanunk. A rozé friss savai megkönnyítik az ételt. És miért legyen félédes? Mert az aszalt paradicsom is édeskés ízvilágú, és ez a legdominánsabb íz ebben az ételben. Érdekes módon hazai kínálatban nem nagyon fogtok találni félédes rozét, mert nálunk vagy szárazak, vagy édesek. Ezért azt ajánlom, hogy vegyetek vagy egy spanyol, vagy egy portugál bort, például a Lidl-ben. Tök jókat lehet kapni, jó áron! A rozét nem kell túlgondolni, annyi a lényeg, hogy friss és könnyed legyen, jól essen inni. 

Most már elmondhatjuk végre,  hogy végérvényesen beköszöntött a tavasz, lehet enni a salátákat, és inni a finom borokat hozzá. És hogy milyeneket? A következő írásomból megtudhatjátok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr5312364423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása