avagy mihez, mit igyunk?

2015. december 09. 15:56 - Szeszmeralda

Egy pár szabály

Az ételek és a hozzá választott italokra vonatkozóan

bor_kaja.jpg

Sziasztok!

 

Úgy éreztem, még egy pár általános szabályt szeretnék nektek elmondani, amit ha megjegyeztek, akkor már egy fokkal tudatosabban fogtok bort választani. 

Alapvetően, mint mindenben, az étel és a hozzáillő ital párosításánál is a harmóniára kell törekedni. Ebben is, mint sok másban, az ázsiaiak filozófiája a példa, mert ők az öt őselemet, és ennek megfelelően az öt alapízt párosítják, és eszerint főznek, és étkeznek. Bár érdekességként hozzátenném, hogy a honfoglalás előtti időkben a Hun törzsek is így gondolkoztak, csak náluk négy őselem volt, és ehhez kapcsolódtak az ízek. (amikor ilyen egyezéseket hallok, olvasok, akkor bennem mindig kétségessé válik  a finnugor eredetünk, illetve már nagyon régóta gyanús, nem tudom, ti hogy vagytok vele...:-)) 

Lássuk a párokat:

Tűz-Keserű

Föld-Édes

Víz-Sós

Levegő-Savanyú

Ezt csak egy kis extraként írtam le nektek, mert szerintem az eredetünk, a szokásaink, hitünk stb. nagyon izgalmas téma, lehet inkább ilyen blogot kellene írnom? :-)

Szóval. A borok, és ételek közötti harmónia megvalósítására két, alapvetően az ízekhez kötődő szabály van:

Hasonló ízek egyeztetése:

-Savanyú ételekhez savas borok: az előző bejegyzésemben írtam pont a töltött káposztát, mint ünnepi ételt, és ha elolvastátok, ott is azt írtam, hogy egy savhangsúlyos bort válasszunk hozzá. Azért kell így tenni, mert amikor egy savanyúbb ételt eszünk, akkor az erre az ízre való toleranciánk megnő, így a kemény, és éles savú borokat lágyabbnak, kerekebbnek, kevésbé savasnak találjuk. Nem nagy dolog, próbáljátok ki otthon, hogy vesztek egy jó kis savas olaszrizlinget, meg mondjuk egy hordóban érlelt chardonnay-t, és kóstoljátok össze a káposztát mindkét borral. Meg fogjátok érezni a különbséget!

-Édes ételekhez édes borok: édes ételeket fogyasztva az édes ízküszöbünk emelkedik meg, így kevésbé érezzük édesnek a borokat. A bor MINDIG legyen édesebb, mint a desszert!  Különben a bor laposnak tűnik mellette, mert a desszert édessége elnyomja. Most a klasszikus példát mondtam, amikor édességhez édes bort választunk, mert  pl.egy csokitortát kiválóan lehet társítani egy  nagytestű  száraz vörösborral is.

-Csípős ételek: a csípős ételekhez igyunk SÖRT! Nem viccelek! Mivel a csípős teljesen "lesokkolja" az ízlelőbimbóidat, ezért teljesen felesleges bort inni,semmit nem fogtok érezni! Nézzétek csak meg, hogy a mexikói ételek mellett mindig sört isznak, és még milyen finomat! (Amikor hazaértem a bortanfolyamról, mindig megittam "levezetőnek" egy sört, egyszerűen annyi bor után azt kívánod a legjobban. Az meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg vizet is lehetne..) Tudom, hogy azt írtam, hogy a keleti ételekhez cserszegi fűszerest igyatok, de csak abban az esetben, ha nem túl csípős az étel. Tehát nálunk sör van. :-)

Ellentétes ízek egyeztetése: 

Ha ellentétes ízeket állítunk szembe egymással, meglepően harmonikus, összetett ízhatásokat kapunk. Főleg az édes íz a legalkalmasabb erre.

-Édes-savanyú ízpárosítás: A kínai konyhára a legjellemzőbb ez a páros. De milyen érdekes, hogy a középkori magyar konyhára is jellemző volt! (ugye, már megint az eredetelmélet..) Ehhez a pároshoz nagyon jól illik egy félédes tokaji, vagy (és ezt már kívülről fújjátok) egy savhangsúlyosabb bor.

-Édes-sós ízpárosítás: A skandináv konyhára jellemző, a sós étel ellenpárja az édes bor.

-Édes-keserű ízpárosítás: A keserű íz, ha elképzelitek a szátokban, elég erős, domináns, könnyen szétrombolhatja a borok ízérzetét. Csak gyengén kesernyés ételeket tudunk párosítani borokkal, és lehetőleg olyannal, melynek van kesernyés ízhatása. Ilyen lehet egy rizling, amelyre ez az íz jellemző, és édes bor is készül belőle.

Azt hiszem, hogy dióhéjban ennyi, biztosan vissza fogok még kanyarodni ehhez a témához, és alaposabban kifejtem még, de legközelebb visszatérek a borkészítés folyamatához, mert egy pár bejegyzéssel ezelőtt félbe hagytam, és biztosan éget a kíváncsiság mindenkit, hogy mi is lesz a borral a tisztítása után...

Mára ennyi, remélem még nem késő átgondolnotok, hogy milyen bort vegyetek a ma esti vacsorához.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr608151572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlackBamba 2015.12.11. 08:21:33

Aaaaaaahhhh.....csiposre nem bort....Ezt eddig nem tudtam!
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása