Sziasztok!
Mielőtt rátérnék a "száraz tananyagra", el kell mondanom nektek, hogy tegnap este olyan, de olyan finom vacsorát főztem, hogy még magamat is megleptem! :-) Lehet emlékeztek rá, hogy régebben volt a Népszabadságnak egy különkiadása, ízek, és kultúrák címmel, nem is tudom, talán 8-10 kötetes, és a francia konyhán át, az arabig, egész sok országot bemutatott. A hétvégén guacamolét csináltam, ezért elővettem a mexikói részt, és akkor láttam, hogy van benne egy érdekes fahéjas, cukkinis, répás, krumplis csirkecomb recept (persze a mexikói nevére nem emlékszem ),de csak úgy felületesen átfutottam rajta. Aztán tegnap bevásároltam úgy, hogy a hozzávalókból nagyjából bármilyen vacsora lehet, (na jó, nem bármilyen) majd megszavazzuk otthon, hogy melyik legyen.( általában 3 lehetőség közül választhatunk ) Erre esett a döntés, de a lényeg, a lényeg, hogy a fahéjas hagymában pácolt csirkecombnak, és a zöldségeknek olyan isteni íze lett, hogy szégyen, gyalázat, de megettem 4 combot, míg a család férfi tagja csak kettőt...és nem éreztem azt, hogy "atyaisten, kidurranok". És még az a szaft!!! (Amúgy is rá vagyok kattanva a szaftra..) :-) Na és most jön a kérdés a részetekről, hogy: "Na és milyen bort választottál hozzá?" Ööö, az igazság az, hogy mivel nem tudtam, hogy mi is lesz a vacsora, ezért nem vettem ezt figyelembe, hanem csak egy olyan fehérbort hoztam, amit nagyon, de nagyon szeretünk (Légli Ottó chardonnay), és töredelmesen be kell valljam, hogy nem érte meg a vacsorát... De ha komolyan akarok erre a kérdésre válaszolni, akkor én a tanulmányaim alapján azt mondanám, hogy egy cserszegi fűszerest ajánlanék mellé. Ez a fajta nagyon illik az egzotikus , keleti ételekhez. A szőlőfajta fő jellemzője a fűszeres ,parfümös illat, ízvilágában felfedezhetőek a keleti fűszerek, és nem utolsósorban ezt a szőlőfajtát Bakonyi Károly nemesítette, így egy igazi hungarikumról beszélhetünk! ( piros tramini, és irsai oliver keresztezésével) Így pl. az indiai konyhának remek kísérője, hiszen ők elég sok fahéjat (és rengeteg más fűszert ) használnak. Mert ebben az ételben a fahéj a domináns íz, ehhez kell választanunk.
Ezt akár meg is jegyezhetitek, hogy a kínai, indiai, egzotikus fűszeres ételekhez mindig jó választás egy tramini, vagy egy cserszegi fűszeres ( aminek az egyik összetevője a piros tramini, mint ahogy fentebb említettem ).
Mára ennyi, ígérem, holnap folytatom a borkészítéssel!
ui.:Nekem sikerült a képet betenni, nézzétek el nekem, hogy nem tökéletes, de nekem ez is már nagy siker!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.