avagy mihez, mit igyunk?

2016. február 18. 11:55 - Szeszmeralda

Sajtok és borok

cheese-wine-and-grapes-in-provence-desktop-wallpaper.jpg

Sziasztok!

Tegnap este egy nagyon fontos problémán gondolkoztam. Állandóan elhagyom a boromat. Mi az erkélyen főzünk, amikor tehetjük, ugyanis a konyha egyben van a nappalival, és ugye így  az illatok belengik  a szobát, ami addig kellemes, amíg éhes vagy, de utána? Szóval ebből kifolyólag én állandóan rohangálok az erkély, és a nappali között, mert valamit mindig elfelejtek kivinni, felaprítani, stb. Természetesen ha bemegyek, viszem magammal a poharam, aztán kimegyek,  keresem a borom, és nincs meg, mert benn hagytam (nem lehet ám bor nélkül főzni). De odabent is mindig különböző helyre teszem. Sosem találom! Szóval azon gondolkoztam, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy mindig nálam legyen?! Talán ki kellene találni egy nyakba köthető poharat? No, de nem erről szeretnék írni nektek, csak gondoltam megosztom veletek ezt az őrült nagy dilemmámat.:-)

Hétvégén vendégek jönnek hozzánk, és előételnek gondoltam, hogy különböző sajtokat fogok felszolgálni. Egyrészt nincs vele semmi gond, másrészt jól felszívják az alkoholt, harmadrészt nem esznek olyan sokat a főfogásból  (vicceltem)! Ezért gondoltam, hogy egy kicsit beszélek a borok, és a sajtok párosításáról, hátha egy pár ötletet tudok adni nektek, arra az esetre, ha ti is vendégeket vártok, vagy ha csak egyszerűen ki akarjátok próbálni azt, hogy mihez, mi illik.

Kezdjük a legegyszerűbb fajtával a jó öreg trappistával, amelyhez mi más menne a legjobban, mint egy olaszrizling! Mondom nektek, az olaszrizling a bor,-és étel párosításnál a  legnagyobb jolly joker. Ennek a sajtnak nem túl karakteres az íze, talán enyhe kesernyésség fedezhető fel benne, és a rizling egyik jellemzője lehet a kesernyés ízérzet.

Az ementáli sajtokhoz próbáljunk ki egy irsai olivért, mert a borra jellemző pici édesség pont jól ki fogja emelni az ementáli édességét.

Lássuk a camemberteket. Általában egy hordóban érlelt chardonnay-val kiváló, hisz ezek a borok az érlelés módja miatt már testesebbek, krémesebbek, ugyanúgy, mint a sajtok. De már más a helyzet egy kecske camemberttel, mert ott a kecsketejnek az a jellegzetes íze más bort kíván. Méghozzá egy barrique chardonnay-t, mert ez a hordófajta azt az ízvilágot jeleníti meg a borban, amitől ehhez a sajthoz jól fog passzolni ( nem igazán lehet megfogalmazni, meg kell kóstolni, hogy megértsétek, mi is az az íz). Hogy ne legyen olyan egyszerű, ugye létezik lágy kecskesajt is.  Ide már nem való egy  hordóban érlelt bor, mivel a sajt friss, könnyed, ezért egy hasonló stílusú bort válasszunk hozzá. Egy üde, reduktív ( ugye tudjátok mit jelent  ez, hiszen már írtam róla) chardonnay, vagy ami még jobb, egy savignon blanc.  Ez általános érvényű szabály, hogy a könnyű, nem érlelt, friss sajtokhoz hasonló stílusú borokat válasszunk, míg az érleltebb, keményebb sajtokhoz, nagyobb testű fehérborokat, vagy ízlés szerint vörösborokat párosítsunk. Például  a feta sajtnak ( és általában a sós sajtoknak) jó kísérője lehet a portugieser ( könnyed, gyümölcsös) , vagy ha ragaszkodunk a fehérhez, akkor egy élénk savú rizling.

A füstölt sajtokhoz a füstös íz miatt megint csak egy barrique chardonnay-t tudok ajánlani, a hordó pörkölése miatt a borban is fellelhetőek ezek az aromák. 

A személyes kedvenceim, a kékpenészes sajtok. Bár egy időre sikerült megundorodnom tőle, mert természetesen egyszer túl ettem magam belőle ( van még egy- két ilyen étel, és ital a listán). Szerintem Isten ezekhez teremtette a késői szüretelésű tokaji borokat! Ennél összeillőbb párost! De ha valaki esetleg külföldön él ( igen, Zoli ezt neked mondom), akkor válasszon mellé egy édes sherryt, vagy egy jó portóit.

A végére hagytam egy igazi klasszikus magyar sajtot, amit nagyon sokan imádnak, de körülbelül ugyanannyian utálnak, és ez nem más, mint a pálpusztai. Ha ilyen van a hűtőnkben, amikor kinyitod, azért az az illat rendesen mellbe vágó tud lenni. Talán csipesszel az orromon meg tudnám enni, bevallom őszintén, nem tudtam még rávenni magam. Pedig az igazi francia camemberteket imádom, holott azoknak is van egy bukéja. Ez a sajtféle az úgynevezett rúzsos bevonatú, lágy sajtok csoportjába tartozik, ezekről elmondható, hogy egy Cabernet Franc, vagy egy Cabernet Savignon tökéletes hozzá.

Tudom, hogy még millió sajtféle létezik, de azt hiszem, hogy a mindennapjainkban ezekkel találkozunk a legtöbbet. De hogy felülírjak mindent, létezik egy ital, ami mindenhez jó ( kivételesen nem az olaszrizling az), és az nem más, mint a PEZSGŐ! Viccet félretéve elég sok sajthoz illik azok közül, amiket felsoroltam, és azokhoz is, amiket nem, pl. a cheddar  lágy sajtokhoz, az edamihoz.

Ha többet akartok megtudni erről a témáról, vagy ha  szeretnétek összekóstolni ezeket a párosokat, akkor menjetek el a balatonföldvári bor,-és sajtnapokra, bár idén még nincs dátum, hogy mikor lesz. Tavaly augusztusban volt. Vagy forduljatok hozzám bizalommal!:-) Még ideteszek egy képet, mert olyan szépek, és gusztusosak, hogy az embernek ( vagyis nekem) egyből jobb kedve lesz tőle.

saj_bor.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr448398050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlackBamba 2016.02.18. 12:41:19

Koszi Szeszmeralda! Gondolom feher portoi, vagy mindegy?
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása