avagy mihez, mit igyunk?

2016. november 10. 13:06 - Szeszmeralda

Márton, liba, újbor

cabernet-marton.jpg

Ilyen gyorsan nem követte még az előző írásomat egy új, de mit tehetnék, ha nyakunkon a Márton nap? Nem írhatok róla decemberben! Arról nem is beszélve, hogy itt vannak az újborok, no meg a libák! És gondolom, azt kezditek kapisgálni, hogy a liba és az újbor hogyan jön össze, de hogy hogyan kerül Márton a képbe, és mi köze a libákhoz? Íme hát a történet:

St.Márton 316-ban született Szombathelyen (természetesen akkor még nem volt szent, csak egy egyszerű gyermek). Már kicsi korától fogva vonzódott a hithez, a kereszténységhez, szülei nagy bánatára. Édesapja pogány katonaember volt, feltételezem, nem lehetett túl vallásos. De mit lehetett tenni, a szülői tiltakozás ellenére Márton 12 évesen kérte a keresztény egyházba való felvételét. A püspök hittanulóvá avatta, de még nem keresztelték meg, ugyanis el kellett mennie katonának. 15 évesen vonult be, de 19 évesen lett hivatásos katona.  Nem részletezném az itt eltöltött éveit, a feljegyzésekben megemlítik, hogy mindenütt kitűnt szerénységével és szolgálatkészségével. Ahogy "leszerelt" onnantól csak a hit terjesztésével foglalkozott, rengeteg hitközséget hozott létre. És annak ellenére, hogy őt nem érdekelte a feljebb jutás a ranglétrán, akaratán  kívül mégis szépen lépkedett előre, mindaddig, amíg 371-ben püspöknek akarták választani Toursban. De mivel ő egy végtelenül alázatos és szerény ember volt, amikor megtudta a hírt, zavarában a liba ólba menekült be, a libák között próbált búvóhelyet találni. De a libák erre bizony elkezdtek hangosan gágogni, elárulván ezzel a leendő püspök búvóhelyét! Egyszóval így esett, hogy Mártonból püspök lett. (Amúgy nem tudom, hogy ki járt már libák között, tényleg nagyon hangosan tudnak gágogni, amikor mész el előttük, fellármázzák az egész utcát! Lehet nem is kutyát kellene tartanunk, hanem libát?) De hogy ezért miért esszük meg a libát, azt nem tudom. Nekem sokkal jobban tetszik az a magyarázat, hogy ez a nap jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves kinti munkát, és ilyenkor kapták meg a cselédek az éves bérüket, ráadásként egy libát.

A pincékben pedig általában Márton napra készül el az első újbor, illetve akkor mutatják be a borászok a nagyközönségnek. Ezek a borok még nagyon frissek, szinte még szőlőlé "állapotban" vannak, üdék, gyümölcsösek. Általában korai érésű szőlőfajtákból készítik őket, hiszen azokat szüretelik a legkorábban, úgymint az irsai olivér, a csabagyöngye, ha vörös, akkor a portugieser. Ezekből a fajtákból sose vegyetek egy évnél idősebbet, mert hamar elöregszenek.  Ha pedig kifejezetten újbort vesztek, akkor azt AZONNAL fogyasszátok el, mert nem tarthatóak sokáig. S minő véletlen, hogy a liba és az újbor pont úgy illik egymáshoz, mint a borsó meg a héja. Ha nagyon őszinte vagyok, bevallom nektek, hogy még sosem csináltam libát...és nem a kedvenceim az újborok, főleg a portugieser. De volt már szerencsém ilyen "libavacsorán" részt venni, és meg kell hogy mondjam, ott ízlett a bor, mert tényleg fantasztikusan kiemelik egymás előnyös tulajdonságait. Ha valaki rutinosabb a libakészítésben, és szeretné tudni, hogy milyen bort igyon hozzá, akkor a tanulmányaimra, és a borvacsorákon szerzett tapasztalataimra  hagyatkozva a következőket ajánlom:

A ludaskásához fehérborokat válasszunk, ha esetleg valaki a levesekhez is bort inna, szintén a fehéret ajánlom A libatepertőhöz megint csak a fehér dukál, a zsírosságát jól ellensúlyozza a bor élénk savassága. A  sült libához viszont már vöröset igyunk, legyen szó bármely részéről. Biztosan nagyon sokféleképpen el lehet még készíteni a libát, de szerintem ezek a leggyakrabban előforduló fogások. Természetesen biztos vagyok benne, hogy nem felejtettétek el, ha mártást is készítünk egy ételhez, mindig ahhoz válasszunk  bort.

Visszatérve a Márton naphoz, az időjárást is megjósolták ezen a napon, így szól a mondás: "Ha Márton napján a lúd jégre áll, karácsonykor sárba jár." A másik pedig ezt mondja: " Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható."

Kíváncsian várom, hogy igaz lesz-e?! Jó lenne már egy fehér karácsony, nem gondoljátok?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr9411938655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása