avagy mihez, mit igyunk?

2015. december 04. 15:13 - Szeszmeralda

Még egy pár érdekes dolog a pezsgőről

Sziasztok!

Bocsássatok meg, de tegnap este még annyi minden eszembe jutott, hogy még ezeket szeretném leírni. Ez már ígérem, nem tananyag lesz, hanem csupa, csupa érdekesség!

Ha egyszer tehetitek, vegyetek egy tankpezsgőt ( emlékeztek?), és vegyetek egy klasszikus eljárással készített pezsgőt, vagy akár egy Hungária extra dry-t (ami a kettő eljárás között van). Töltsétek ki egy-egy pohárba, és figyeljétek meg a különbséget a buborékok között. Az olcsóbb eljárással készült pezsgő buborékai nagyobbak, ritkábbak, és sokkal kevesebb ideig szállnak a pohárban, ( szakmai szóval: kevésbé gyöngyöznek) hamarabb elmegy a széndioxid belőle. Minél magasabb kategória, a buborékok annál finomabbak, sűrűbbek, annál "halkabbak" és annál tovább tartanak. Az ízérzete sokkal krémesebb, selymesebb, amikor belekortyoltok, míg egy olcsóbb pezsgőnél olyan "szúrós" érzeted van a nyelveden.

- A rázóállványt Madame Veuve Clicqut találta fel. A nagyon híres pezsgőházak sorába tartozik, ezer közül is megismerhető, a címke jellegzetes színe miatt:

veuveot.jpg

Én mondtam! :-)

- A különbség a pezsgő és a habzóborok között az, hogy a habzóbor hozzáadott széndioxidot tartalmaz, míg ugye a pezsgőnél az erjedésből származik.

- Anno James Bond nem vodka martinit ivott, hanem pezsgőt, méghozzá egy igen híres francia pezsgőháznak, a Taittinger -nek (tetenzsé) a champagne-át. Mondjuk akkor még Sean Connery volt James Bond...bocsi a Daniel Craig rajongóknak!

A végére belinkelek nektek egy kis szösszenetet, hogy hogyan is csinálta. (nem biztos, hogy sikerül) Annyira laza!

- A parafadugót szintén Dom Perignon találta fel. Ha már feltalálta a pezsgőt, gondolta megoldja azt is, hogy a szénsav ne szökjön ki a palackból..:-)

- Aszerint, hogy mennyi cukrot tartalmaz a pezsgő, megkülönböztetünk brut nature (nyers pezsgő), extra brut, brut, extra dry, dry sec, demi sec, és doux kategóriákat.

- Aki fogyókúrázik, de nem tud lemondani az esti kis poharazgatásról, az igyon száraz pezsgőt, mert nagyon kevés a cukortartalma ( a brut kategóriának max.6 gramm/ liter).

- Az alapbor pinot noir-ból is készülhet, amely egy vörösborszőlő fajta, de ha nem hagyják héjon ázni, akkor a must fehér lesz. ( a színanyagok nagy része a héjban van, de ezt már tudjátok)

- Bármilyen minőségi pezsgőt iszol, ha magyar, ha francia, olasz, spanyol, a rajta levő drótkosarat mindig 7-szer, kell elforgatni, hogy kinyisd. Vagy 6 és félszer, erre már nem emlékszem tisztán, bár tegnap pezsgőztem, de elfelejtettem számolni.:-)  De régebben próbáltuk, és tényleg így van!

- Tévedés azt gondolni, hogy a pezsgőt hangos durranással kell kinyitni, egy icipici nyikkanás sem hagyhatja el a "száját." De ez kit érdekel? Ahogy jól esik! Mondjuk egy étteremben egy sommelier ne rázza fel a pezsgőt, és kérdezze meg örömködve, hogy: "durranjon?" Majd az egészet kifolyatja a padlóra...(jézusom,magamat látom)

- A világ legdrágább pezsgője :

Shipwrecked 1907 Heidsieck

 

Ezt a pezsgőt még 1916-ban a francia pezsgőház az orosz császárnak küldte, de a hajó hajótörést szenvedett, és most 1997-ben találtak rá, egész pontosan 200 üvegre! A kora, és az, hogy előkerült, valami elképesztően magasra tette az árat, mit gondoltok mennyi? Elárulom, 275.000 dollár! 

De még mindig nem ez a legdrágább, mert van egy olyan, aminek az üvegében egy gyémánt van, de az nem maga a pezsgő miatt olyan drága, szóval szerintem az nem ér. Elképzelem, hogy ha kap valaki egy ilyet, és nem tudja, hogy a "dájmond" ott van az alján, és miután kiitta, egy laza mozdulattal kidobja a szelektívbe! 

Nos, a mai írásom ennyi, remélem, hogy tudtam egy kis újdonsággal szolgálni nektek, és akkor lássuk Mr. Bondot!

https://www.youtube.com/watch?v=a2uFROCfrhE

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr178139334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása