avagy mihez, mit igyunk?

2016. május 20. 15:18 - Szeszmeralda

Ürítsd ki a hűtőt!

nap_es_bor.jpg

  Az utóbbi időben ezt szoktuk csinálni, ugyanis annyi, de annyi nyersanyag van a hűtőben, hogy borzasztó, ételt kidobni nagyon nem szeretek. Így jött az az ötlet, hogy csináljunk néha egy ilyen pakold ki a hűtőt "mozgalmat", ami abból áll, hogy kirakok nagyjából mindent a konyha pultra, és elkezdjük kitalálni, hogy mit is lehetne főzni belőle. A legfinomabb kajáink így készülnek, csak az a baj, hogy sosem jegyzem fel, így azok egyszeriek, és megismételhetetlenek.

De ez az utolsó annyira jól sikerült, hogy meg kell, hogy örökítsem, ezért leírom. Találtunk  egy kis marha fehérpecsenyét, egy kis póréhagymát, rizst (meg persze tojást, tejszínt stb. nem sorolnám fel a hűtő teljes tartalmát, ha nem bánjátok). Teljes ötlettelenséggel bámultunk egymásra, nulla kreatívsággal, ezért úgy döntöttünk, hogy amíg nem jön az ihlet, hívjuk fel anyósomat, elég sűrűn szoktunk vele beszélni, hátha addig kitalálunk valamit. Így is történt, és szó szót követett, elkezdte mesélni, hogy milyen isteni póréhagymás köretet csinált. Mindjárt felcsillant  a szemünk, hogy ez jó lesz nekünk is. Nem kell hozzá más, csak póréhagyma, szezámmag, 2 tojás.

A következőképp kell elkészíteni: karikára vágod a póréhagymát, olívaolajon megdinszteled, amikor jó, akkor rádobsz kb. egy evőkanálnyi szezámmagot, és addig pirítod együtt őket, amíg szinte már túlsültnek tűnik, és összeragad az egész. Sózod, borsozod, egy kis majoranna mehet rá. Amikor majdnem kész, akkor ráütöd a két tojást, jól összeforgatod, egy perc elég neki. A húst nagyon egyszerűen csináltuk meg mellé, szép vékony szeletekre kell felvágni, ehhez nem árt egy nagyon éles kés, sőt, előtte egy kicsit be lehet tenni a fagyasztóba a husit, hogy egy kicsit megkeményedjen, könnyebb lesz vágni. Ezt is olajon, hirtelen, mintha thai ételhez csinálnád, nagy lángon megkapatod, borsozod jó erősen, ilyenkor nem sózod, csak amikor levetted a lángról. Megfőztük közben a rizst, és még volt egy kis sima sali a hűtőben, gondoltam, nem árthat, gyorsan felvágtam, egy paradicsomot rákockáztam, kis citrom levet tettem rá, ráreszeltem egy kis héját, olíva, só, bors. Ennyi! A végén jó ötletnek láttuk, hogy a húst keverjük össze a póréhagymával, hát valami isteni finom lett. Szóval mindenkit arra buzdítok, hogy csináljon ilyet, mert tényleg minden kis dolgot fel lehet használni, és tök jó új dolgokat lehet alkotni, és jó érzéssel tölt el, hogy nem pazaroltál.

Jaj, a lényeget majdnem elfelejtettem! Milyen bort is igyunk hozzá? (Természetesen, csak vicceltem, nem felejtettem el.) Azt mondanám hogy ehhez az ételhez rengeteg minden illik, ugyanis meghatározó karakteres íze igazán egyik összetevőnek sincs. Illatos fajtát ( irsai, tramini, cserszegi fűszeres) ne válasszatok hozzá, mert az elnyomja az étel ízét, de egy chardonnayt, egy olaszrizlinget, akár egy száraz furmintot, egy szürkebarátot, rajnai rizlinget, bármi jöhet.

Hétvégére itt a nyár, lehet készülni a grill szezonra, legközelebb elmondom, hogy milyen bort is igyunk ilyenkor.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr698727540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása