avagy mihez, mit igyunk?

2016. július 26. 15:51 - Szeszmeralda

A gyógyító bor

vorosbor.jpg

 Egy kicsit szeretnék nektek arról beszélni, hogy mindamellett, hogy nagyon szeretjük a bort, az ízét, a kellemes hatását, miért is jó borozni?

Talán az első, és a legmeggyőzőbb érv a borfogyasztás mellet az, hogy egy pohár vörösbor egy óra konditermi edzéssel ér fel! Persze nem tudom, hogy ez mennyire igaz, bár ezt nem a brit kutatók mutatták ki, hanem a kanadaiak, de tény és való, hogy egy pohár jó vörösbor elfogyasztása a szívműködés, a fizikai teljesítmény és az izomerő növekedését okozza, éppen olyan mértékben, mintha egy órát edzőteremben töltöttél volna. Most ne tegyétek fel azt a kérdést, hogy akkor miért nem növekszik az izomzatom, mikor minden este iszom? Sajnos nem vagyok sem brit, sem kanadai kutató (illetve nem sajnos), sem orvos, hogy ezt megválaszoljam. De azt tudom, hogy mindezen "tüneteket" egy úgynevezett rezveratrol nevezetű anyag okozza, amely a szőlő héjában, magjában, kocsányában található meg. Ez az anyag a növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. Hatásai: gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, csökkenti a szív,-és érrendszeri problémákat. Nézzétek meg a franciákat, ők is magas zsír, és telített zsírsavas ételeket esznek, mégis lényegesen alacsonyabb a szív, és érrendszeri betegségek aránya, mint egy hasonlóan táplálkozó másik országban. Ezt a mértékletes vörösborfogyasztással magyarázzák. Korábban még csak a vörösboroknak tulajdonították ezeket a jótékony hatásokat, de mára már kimutatták, hogy a fehérborokban is fellelhetőek ezek az anyagok, csak kisebb mennyiségben (tehát akkor fehérborból többet ihatunk...). Ami logikus is, hiszen a fehérbor esetében a szőlő kevesebb ideig ázik a héjon, így abból kisebb mennyiség oldódik ki.

Nézzük tovább! Milyen vitaminok találhatóak a szőlőben és a borban? 

A vitaminok közül C-vitamint és B-vitamint tartalmaz jelentős mértékben. A borban jelenlévő antioxidánsok gátolják a káros  koleszterin kialakulását, ami az érfalak károsodásának az egyik okozója.

Emellett káliumot is tartalmaz, mely segítséget nyújt  a szívritmus zavarok ellen, alacsonyabb vérnyomást eredményez. Kalcium tartalma jótékony hatással van az idegeinkre (tényleg, ha vörösbort iszom, olyan nyugodt vagyok), és segít a csontritkulás megelőzésében.  Szóval ha valamin idegeskedtek, inkább  igyatok meg egy pohár jó bort, le is nyugodtok és még jó hatással is lesz a szervezetetekre. 

A cink a vércukor mennyiségét szabályozó inzulintermelés szempontjából fontos. A vas pedig a vérképzést segíti elő. A mangán a pajzsmirigy működésében játszik szerepet.

Érdekességként említeném meg, hogy már az ókorban felfedezték a bor gyógyító erejét. Külsőleg és belsőleg is használták, sőt az újszülötteket borban fürösztötték meg (nem lehet elég korán kezdeni). Használták fertőtlenítésre, fejfájás ellen is. A középkorban még a víz olyan rossz minőségű volt, tele fertőzéssel, hogy bort ittak helyette. Ha megfigyelitek, napjainkban is reneszánszát éli a wellnes szállodákban az úgynevezett vinoterápiás kezelések, ami azt jelenti, hogy a bort, a szőlőt, a magját külsőleg alkalmazzák. Magyarországon a tokaji bort receptre írták fel a várandós nőknek, a vérképző hatása miatt. A tokaji mellet még a somlói szerepelt a régi gyógyszerkönyvekben. Ez már milyen lehetett, amikor a patikában vettél bort? Mondjuk szerintem sokkal jobb annál, amit manapság veszel ott...

Tényleg bármilyen témába kezdek, mindig kiderül, hogy a bor és az ember kapcsolata mióta világ a világ, szorosan összefonódik és kíséri folyamatosan az életünket, történelmünket.

De természetesen nem győzöm eléggé hangsúlyozni, mint anno Hippokratész, hogy csak mértékletesen fogyasszuk a bort, mert ha túlzásba esünk, akkor ezek a jótékony hatások nem érvényesülnek, és nagyon hosszú a várólista egy májtranszplantációra..

A legvégén álljon itt egy örök érvényű közmondás, én ehhez tartom magam:

Bikavér, az orvosságnál többet ér, aki issza holtig él!

 Így legyen!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr398912830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása