avagy mihez, mit igyunk?

2016. január 29. 14:33 - Szeszmeralda

Egy tökéletes páros

wp_20150912_19_29_50_pro.jpg

Megint eltelt egy hét, hihetetlen gyorsan szaladnak a napok. Még most duzzogtam, hogy hétfő van, és erre tessék, megint itt a hétvége. Ma nem szeretnék semmi " komoly" dologról írni, csak szeretnék egy receptet megosztani veletek, és hozzá egy bort ajánlani, végül is ez a blog alapvetően erről szólna. :-) Nálunk most ez a megacsúcsszuper kedvenc, minden nap tudnánk ezt enni, aztán majd ezt is meg fogjuk unni, de egyelőre még nem tartunk ott. Anno a pene arabiátáról is azt mondtuk, hogy mindig jöhet, ezt akarjuk enni reggel, délben, este, aztán egyszer csak elmúlt a szerelem, sőt, enyhe undor fogott el minket, amikor kiejtettük a nevét. Ennek leginkább a család férfi tagja örült, ugyanis ezt mindig ő főzte, mert hiába csináltam mindent ugyanúgy, ahogyan ő, mégsem lett olyan! Pedig lelket is tettem bele!:-) Ő meg csak összedobta! Hogy van ez?

De térjünk vissza a recepthez! Elég régen találtam az Index valamelyik receptes blogján, szóval nem saját ötlet, bár ha már egy kicsit variálsz, akkor az már a te recepted, nem?:-)

Ez egy kacsamell saláta, szőlővel, körtével, rukkolával, és kéksajttal, dióval. A kacsamellnek bevagdosod a bőrös felét, sózod, borsozod, aztán serpenyőben megsütöd, először a bőrös felét, aztán fordítasz rajta. Általában azt írják, hogy hirtelen, nagy lángon pár perc alatt süsd meg, de mi azt tapasztaltuk, hogy inkább kisebb lángon, oldalanként olyan 8-10 perc alatt lesz jó. Ha kész, akkor tedd át egy tepsibe, és még kb. olyan 5 percre tedd be a 150 fokos sütőbe.Nem kell lefedni.  Ami a serpenyőben megmaradt zsiradék, abba beleteszed a félbe vágott szőlőt, és a feldarabolt körtét, szép csendesen főzöd. Aztán felöntöd egy löttyintésnyi borral, azzal, amit majd inni fogsz hozzá ( mert gondolom, mindenki emlékszik, hogy ez egy alapszabály, mindig olyan bort tegyél az ételbe, amit iszol hozzá.:-)). Ha már kicsit elfőtte a bort, akkor jöhet bele egy kis méz, megvárjuk, míg rá karamellizálódik, és kész. A gyümölcsöket kiszedjük, és ezt a jó kis boros, mézes szaftot még elkeverjük egy kis balzsamecettel, és mustárral, összeforraljuk, és kész az öntetünk. Én még egy kis fokhagymát is szoktam bele tenni, mert a hagymát minden formában szeretem, mondjuk másnap lehet engem nem szeretnek...:-) Ha szeretitek a balzsamecetet, a Lidl-ben szokott lenni, de sajnos csak karácsonykor, a De Luxe márka , és az isteni finom, bár gondolom, ha egy hozzáértő megkóstolná, kiköpné, hogy mi ez az ecet, de nekünk földi halandóknak teljesen megfelel. Nem savanyú, hanem édes, sűrű. Azért egyszer áldozni fogok egy igazi, jó modenai balzsamecetre, ott is olyan őrült nagy különbségek vannak, mint a boroknál. Aztán már csak annyi a dolgunk, hogy egy kis diót pirítsunk, de aki szereti, bármilyen olajos magvat tehet bele, a fantáziátokra van bízva. Amikor kész, akkor a tányérra halmozod a rukkolát, rámorzsolod a kéksajtot, megszórod a  dióval, rá a körte, szőlő, majd az öntet, és a kacsamell. Ah, érzem a számban az ízét, az a szaftos kacsa, a közepe még kicsit rózsaszín, az édes gyümölcsökkel, és a rukkola csípősségével, mennyei összhang. Imádok enni! :-) 

És ( tudom, és-sel nem kezdünk mondatot, de ezt lehetetlen másképpen kezdeni) akkor, teszitek fel a kérdést, milyen bort igyunk hozzá? Egyszer említettem, hogy nem a hús, saláta, stb. a fontos, mindig az öntet határozza meg, hogy mi illik az ételhez. Jelen esetben itt a domináns íz az édesség, egy kis gyümölcsösséggel, tehát mindenképpen egy édes bort válasszunk hozzá, de ne legyen édesebb, mint maga az öntet. Ha édes borra gondoltok, feltételezem, hogy szinte mindenkinek a tokaji ugrik be először, és igen, pontosan egy tokaji illik hozzá, de nem egy aszú, ( mert az túl édes) hanem "csak" egy késői szüretelésű bor. Ezen borok ( elnézést a szóismétlésért, de a bort hogyan hívod másképp?) fő illat, és ízjegyei  az akácméz, sárgabarack, füge, mézeskalács. Egy kicsit nehezíti a dolgunkat, hogy az aszúkkal ellentétben itt nincsen feltüntetve a maradék cukortartalom, ( majd erről is mesélek egyszer) így elég nagy eltérések lehetnek a borok között. Érdemes kikérni egy hozzáértő ( esetleg ismertek valakit? :-)) segítségét, ha biztosra akarunk menni, de szerintem ez már egy magasabb szint, a mi esetünkben elég ennyit tudni ( remélem, ezzel nem sértek meg senkit). Nem mellékesen a kéksajt, és a tokaji kiválóak együtt, szóval ezt a párost az Isten is egymásnak teremtette.

Az én ajánlásom:

Angyal Borászat-Szépség ( tokaji furmint) 2013

A pincészet leírása a borról:

A közkedvelt kései Furmintunk, melynél November végi szüret eredményeként nyertünk kiváló mustot. Közepesen magas cukortartalmú desszertbort kívántunk megkomponálni, elsősorban azoknak kedvezve, akik a kimondottan édes, jó ívású borokat kedvelik Ízében és illatában kompótos, mézes, enyhén szegfűszeges ízek dominálnak, melyek grillezett gyümölcsök és fagylaltok együttes fogyasztásakor teljesednek ki. Nem véletlenül egy igazi szépség...

Remélem, meghoztam a kedveteket, hogy kipróbáljátok, garantáltan nem lesz csalódás! Várom a véleményeket, meglátásaitokat. Az ételfotó (és a kaja is) a mi művünk. :-) Persze mi még egy kis hagymás tört krumplival is gazdagítottuk..

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr528326028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása