avagy mihez, mit igyunk?

2016. január 15. 14:09 - Szeszmeralda

Nézzünk szét külföldön

azaz hogyan igazodjunk ki a nemzetközi borok között

Sziasztok!rothschild-incyprus-750x347.jpg

Megint eltelt egy hét, és megint van mondanivalóm.:-)  Az egyik nagyon jó barátom, aki külföldön él, állandóan rágja a fülemet, hogy írjak már a nem hazai borokról is, mert hisz ő ott a messzi távolban nem tud kiigazodni abban a hatalmas választékban.  Ennek eredményeképpen sikerült is neki mindjárt a kaviárhoz ( egy igazi orosz kaviárhoz!) egy  édes pezsgőt, mit pezsgőt, egy édes proseccot vennie! Mert én mondtam neki, hogy vagy a vodka, vagy a pezsgő illik mellé ( látjátok, hogy nem olyan fenékig tejföl kint  élni, nem lehet kapni egy Hungária pezsgőt sem...), de álmomban sem gondoltam, hogy ez valakinek nem nyilvánvaló, hogy mindig száraz bort/pezsgőt vegyünk, illetve ez így megint nem teljesen igaz, mert ugye attól függ, hogy mihez vesszük. De visszakanyarodva a témához, ezért gondoltam azt,( meg ugye a barátunk miatt) hogy megpróbálok egy kis útmutatót adni nektek, hogy ha külföldre vet a sors titeket, és megszomjaztok, hogyan is válasszatok. Bár egy kicsit ódzkodom a témától, mivel annyira én sem vagyok ebben otthon, de hát ennyit jelent egy barátság, a jó híremet is kockára teszem miatta!:-)

Ha a külföldi borokra gondoltok, akkor valószínű először Franciaország, Olaszország, Spanyolország, netán Chile jut az eszetekbe ( de sorolhatnám Californiát, Portugáliát, Ausztráliát, Dél-Afrikát, Romániát, Németországot stb.) . Ezekről akarok írni, mert ezek a borok vannak szerintem a világon a legjobban elterjedve, másrészt ha az összesről beszélnék, akkor az  olyan 200-300 oldal lenne.:-) Természetesen, ha valakit alaposabban érdekel egy-egy ország, nagyon szívesen kifejtem! Sajnos ez nem lesz a legszórakoztatóbb olvasmány, de akárhogyan töröm a fejem, nem tudom, hogyan lehetne ezt vicces formába önteni! De abban biztos vagyok, hogy ez nem egy egyrészes írás lesz! Kezdjük akkor FRANCIAORSZÁGGAL.

 Első tudnivaló, hogy borminőségi kategóriák vannak, ha ezeket megjegyezzük, akkor már közelebb jutunk ahhoz, hogy jobban válasszunk. Másrészt a termőhelyeket is kategóriákba sorolják, a legjobbak a premier cru-k, a  grand cru-k, ha ilyennel találkoztok, már tudhatjátok ,hogy roppant drága borral van dolgotok. Lássuk a  kategóriákat:

1.AOC, AC( Apellation d'Origine Controlée): A legmagasabb minőségi kategória, hét kitételnek kell megfelelnie, úgymint a föld, szőlőfajta, alkoholtartalom, termésmennyiség, termesztéstechnológia, borkészítési technológia, borminősítés.

2. Vin de pays: Területi meghatározást ad, magas minőségű borok

3. Vin de Table: Asztali borok, nincs minőség ellenőrzés, de jó ivású borok, jobb áron.

A legtöbb esetben bonyolítja a helyzetet az is, hogy náluk nincsen feltüntetve a palackon a szőlőfajta (könnyű így választani).

 BORVIDÉKEK:

 -Champagne: Ezt már nem kell bemutatnom, hiszen a pezsgős írásomból már mindenki tudja, hogy a pezsgőkészítés őshazája.:-) 

Cukortartalom alapján a következő pezsgőkategóriákat különböztetjük meg: ( nálunk kicsit más)

-doux (édes)

-demi sec (félédes)

-sec (félszáraznál kicsit édesebb)

-extra sec (félszáraz)

-brut (száraz)

-extra brut( szinte nyerspezsgő)

-Beaujolais: "bozsolé"

Leginkább vörösbor termő vidék, mi a primőrboraikat ismerjük (újbor). Ezek leginkább a magyar portugieserhez hasonlítanak, könnyű vörösek, gyümölcsösek, hosszú érlelésre nem alkalmasak.

-Bordeaux:

Alapvetően vörösbor termelő vidék, a klasszikus fajtákat találjuk itt, úgymint a Cabernet savignon, Merlot, Cabernet franc stb.

Fehérbort sokkal kevesebbet termelnek, a leghíresebb vidék Sauternes, ahol a Tokaji borunkhoz hasonló likőrborokat készítenek, ( ugyanúgy megtámadja a nemespenész a szőlőt, mint az aszút) és amíg a mi tokajink még mindig nem világhíres, ezek a borok iszonyú drágák, és nagyon ismertek. Semmilon szőlőfajtából készítik. Volt szerencsém megkóstolni, de a tokaji mellé teszem le a voksomat.

Leghíresebb pincészetek: Chateau Lafite, Chateau Margoux, Chateau Latour

-Elzász: ( másnéven Alsace, ha ezt látjátok a címkén, akkor tudjátok, hogy az Elzász)

Főként fehérbortermő vidék, nagyon híres a Gewurztraminer, ami a mi fűszeres tramininknak felel meg, a pinot gris, magyarul a  szürkebarát, és a Rajnai rizling, amit itthon is rajnai rizlingek hívunk.

-Burgundia:( Bourgogne, ha bonyolítani szeretném a dolgokat)

Talán erről hallottatok a legtöbben, a világ legismertebb, és legdrágább borai innen kerülnek ki, pedig túlnyomóan csak két szőlőfajta terem itt, fehér fajtából a chardonnay, és  vörösből a  pinot noir, a szőlőfajták királynője (de talán ezt már egyszer említettem). Északon terül el a nagyon híres Chablis vidéke, ahol chardonnayból készítenek borokat, roppant finomak, és iszonyatosan drágák ( legalábbis nekem). Kb. olyan 5 ezer ft.-nál kezdődnek, és nem is merem leírni, hogy hol végződnek! Nem mondom, nagyon finomak, testesek, krémesek, vajasak, de akkor is!:-) Amit még tudni érdemes, hogy a Chablis-ra sosem írják rá, hogy chardonnay-ból készült, mert azt MINDENKINEK TUDNIA KELL!!:-) Az evidens! Most már ti is tudjátok. Szóval ha egyszer szert tesztek egy ilyenre, ne igyátok meg fröccsnek...jó?

Ami segíthet még eligazodni, az az, hogy a címkék mindig területi logikát tükröznek: minél szűkebb területet jelöl a címke, annál drágább, és minél nagyobbat ölel fel, úgy csökken az ára a bornak ( bár ehhez ismerni kell a területeket, piszok bonyolult ez az egész, szerintem ők sem értik.:-)) Jut eszembe, természetesen minden borvidéknek megvan a saját pohara, nem úgy van az, hogy burgundi pohárból bordóit iszunk! Ami, ha komolyra fordítom a szót, egy tök jó dolog!  Megint csak azzal tudok példálózni, hogy nálunk még odáig sem jutottunk, hogy a tokajinak legyen egy saját pohara. A világ összes híres borának van, pl. a sherrynek, a portóinak, sorolhatnám! Jöhet egy írás a poharakról is?:-)

-Provence:

 Talán láttátok a Bor, mámor, Provence című filmet, érdemes megnézni, mert gyönyörű tájak vannak benne, teljesen átjön, hogy milyen ez a vidék, és nem mellékesen  még a film is jó. Amit tudni kell róla, az az, hogy Franciaország legrégebbi borvidéke,170 millió palack bort készítenek, és ennek olyan 80%-a rozé! A végére, hogy legyen egy kis étel-bor párosítás is, ezek a rozék kiválóan illenek pl. a grillezett padlizsánhoz, a padlizsánkrémhez, a gazpachohoz, egy grillezett bárányhoz, lazachoz. Jaj, de megkóstolnám! Főleg ezen a csúnya januári esős napon milyen jó arról álmodozni,, hogy ülsz a kis teraszodon, melegen süt rád a nap, egy pohár hűs rozé van előtted,  a szőlőskerted,  közben egy fantasztikus szaftos báránysültet eszel salátával. A szívem is belefájdul a gondolatba!:-)

Még sorolhatnám a borvidékeket, de nem teszem, szerintem ezek a legfontosabbak. Remélem, egy kicsit sikerült tisztább képet festenem a Francia borokról. Folytatás következik Olaszországgal!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenbort.blog.hu/api/trackback/id/tr188271354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
avagy mihez, mit igyunk?
süti beállítások módosítása